Ačkoliv tuto aktivitu provádíme dennodenně a v dnešní době zaplňuje dokonce více než polovinu běžných denních činností, většina z nás netuší, jak má správně vypadat. Ano, řeč je tu o sedu. Bohužel v dnešní době aktivní pohyb čím dál více nahrazuje sezení u počítače, televize, tabletů či v autě a MHD. Díky tomu, že máme nedostatek přirozeného pohybu a k tomu všemu nesprávně sedíme, si způsobujeme celou řadu zdravotních obtíží, o nichž nemáme zprvu ani tušení.

Než-li se však dostaneme k sedu samotnému, řekneme si něco málo o výběru kancelářských křesel a také pomůckách, které je vhodné či není vhodné během sedu využívat.

V dnešní době máme výběr z mnoha druhů pracovních křesel a židlí, což považuji za velkou výhodu. Člověk může zajít do prodejen a nejprve si vyzkoušet, to co mu vyhovuje a co se mu líbí, a poté si vybrat tu „svou vyvolenou“.

Při výběru kancelářského křesla si dejte pozor hlavně na:

  • výšku židle (vůči Vaší výšce a výšce pracovní plochy)
  • délku sedáku (má podepírat celá stehna)
  • přítomnost a délku předloketních podpěrek
  • možnosti prohnutí v bederní oblasti
  • hlavovou opěrku

I když se to teď možná nezdá, správný výběr židle je velmi důležitou součástí korektního sedu. Proto doporučujeme, najít si dostatek času na ozkoušení křesel a ne si ji koupit bez rozmyslu na internetu. Je důležité myslet na to, že každý jsme jiný a že každému tudíž vyhovuje něco jiného. Proto to, co vyhovuje Vašemu známému, nemusí vyhovovat i Vám. Níže uvádíme ukázky různých kancelářských židlí a jejich výhody a nevýhody.

Obr. č. 1: Kancelářská židle
Kancelářská židle - základ
Zdroj: č. 2
  • krátký sedák
  • chybí bederní opěra (možnost prohnutí)
  • chybí područky
  • chybí hlavová opěrka
Obr. č. 2: Kancelářská židle
Kancelářská židle - střed
Zdroj: č. 2
  • chybí bederní opěra (možnost prohnutí)
  • chybí hlavová opěrka (avšak má vysokou opěrnou plochu zad, což může někdy nahradit hlavovou opěrku)
Obr. č. 3: Kancelářská židle
Kancelářská židle - profi
Zdroj: č. 2
  • z těchto tří kancelářských židlí bychom si vybrali právě tuto

Proč je vhodné, aby mělo kancelářské křeslo bederní opěrku a předloketní podpěrky?

Co se týče bederní opěrky, tak je to zejména z toho důvodu, že pokud nesedíme v napřímené poloze, tak nám bedra „spadnou“ směrem vzad, a tím dokází k nadměrnému zatěžování meziobratlových plotének v této oblasti. Pokud tímto nesprávným způsobem zatěžujeme meziobratlové ploténky každý den, často dochází k degeneraci ploténky a jejímu následnému výhřezu. Výhřez mezibratlové ploténky pak způsobuje akutní bolesti bederní páteře s vyzařováním ostré bolesti až do dolních končetin.

Předloketní podpěrky doporučujeme zejména kvůli tomu, že pokud nemáte možnost si lokty či předloktí opřít o pevnou plochu, většinou dochází k nevědomému vytahování ramen k uším a tím pádem dojde k přetížení šíjových svalů. Nadměrná aktivace šíjových svalů může způsobit pocit ztuhlosti v šíji a krční páteři a často také vyvolává bolesti hlavy až migrénózní stavy.

Příští týden Vám poradíme, jak vylepšit Vaši kancelářskou židli, pokud nemá možnost nastavení větší bederní opory. V dalších dílech se poté dozvíte náš pohled na dlouhodové sezení na gymnastickém míči či jiných labilních pomůckách.

Zdroj:
1. Klinické zkušenosti z praxe v oboru fyzioterapie (FyzioDomu)
2. http://www.kancelar24h.cz/