Jógu sice známe již 3 tisíce let, ale zejména v posledních desetiletích se jí dostává nebýváleho zájmu po celém světě. Jóga se dnes cvičí nejen ve studíích a specializovaných centrech, ale díky množství návodů on-line ji lze cvičit prakticky kdekoliv, bez lektora i pomůcek.

Jelikož se čím dál více setkáváme s tím, že se nás klienti ptají na různé jógové pozice, jak správně je provádět, rozhodli jsme se, že Vás zasvětíme do základů „FyzioJógy“.

Kdy je jóga prospěšná?

Jóga se skládá ze cvičebních sestav tvořených z takvaných asán neboli pozic spojených s dechovým cvičením a meditací. Při pravidelném provádění jógy lze docílit zlepšení celkové kondice i psychického stavu. Jóga pomáhá zvýšit flexibilitu, sílu, zlepšit krevní oběh a uvolnit stres. Dlouhodobě napomáhá ulevit řadě bolestí i zmírnit obtíže spojené s řadou interních onemocnění.

Stejně jako u jiných pohybových aktivit, neexistuje ani v józe žádný cvik, který by vyhovoval stoprocentně každému, a tak je při cvičení vždy na prvním místě vnímání vlastního těla, jeho možností a limitů.

Ačkoliv nám množství dnes dostupných informací může pomoct s jógou začít a základní sestavy jógy jeví na první pohled jednoduše, velmi snadno si u nich osvojíte nesprávné „zlozvyky“. Pro začátek je tedy lepší, když se svěříte do péče zkušenému lektorovi, který Vás upozorní na chyby a zároveň s Vámi zkonzultuje váš zdravotní stav a možná omezení.

Lidé si často myslí, že jóga je pouze o protahování. Ano, díky józe pravděpodobně zvýšíte pružnost svého těla, ale zejména všechny svaly posílíte. Při správném provedení totiž zapojíte řadu hluboko uložených svalů, které potřebujete pro běžné denní aktivity.

Obr. č. 1: Jóga z pohledu fyzioterapeutaFyzioJógaZdroj: yogasix

Kdy může jóga uškodit?

Nejčastěji si při józe můžete ublížit v okamžiku, kdy nevěnujete dostatečnou pozornost vlastnímu tělu a při cvičení se snažíte hlavně napodobit lektora nebo předlohu na videu. Často si totiž myslíme, že pokud cvik neprovedeme tak, jak ho ukazuje přímo lektor, děláme ho špatně.

V józe je cílem dosažení relaxace těla i mysli, nikoliv napětí z provádění cviků, a tak byste měli cvičit jenom tak, jak je vám příjemné. Bolest by u jógy rozhodně neměla být součástí cvičební rutiny, stejně jako představa, že po měsíci cvičení zvládnete bez obtíží stát na hlavě.

Nicméně jak prokázala i řada vědeckých studií, jóga je prospěšná tělu i mysli a není důvod se jí obávat. Vždy respektuje doporučení lektora a v případně zdravotních obtíží s ním tyto skutečnosti vždy konzultujte.

Jóga dodává tělu půvab, krásu, sílu, energii a pevnost. (Jógasútra III.47)

V příštím „jógovém dýchánku“ se můžete tešit na ukázku jógových pozic, které rádi využíváme jako autoterapii pro naše klienty.

Zdroj:
1. Klinické zkušenosti z praxe v oboru fyzioterapie (FyzioDomu)
2. http://www.findhealthtips.com/pros-cons-yoga/
3. http://yogasix.com/